Ziemniaki pieczone w jogurcie to wyśmienita alternatywa dla klasycznych ziemniaków. Są niepowtarzalne w smaku, dlatego jeśli masz ochotę na coś klasycznego, ale zarazem urozmaiconego to koniecznie spróbuj tego przepisu.
Ziemniaki towarzyszą nam praktycznie kilka razy w tygodniu. Są najlepszym dodatkiem do obiadu, bo bardzo dobrze smakują w połączeniu z różnymi sosami, kotletami oraz innymi daniami. Można je też przygotować na wiele różnych sposobów, np. gotowane, puree czy pieczone. Te ostatnie zazwyczaj smakują najlepiej, dlatego dziś prezentujemy rewelacyjny przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie w rękawie. Tę wersję ziemniaków pokocha każdy!
Ziemniaki pieczone w jogurcie – przepis
Składniki:
» 1 kg ziemniaków
» 100 g jogurtu naturalnego
» 1 łyżeczka czosnku granulowanego i słodkiej papryki
» 1 łyżeczka soli
» pół łyżeczki pieprzu
» posiekany koperek
Przygotowanie:
Do tego przepisu najlepiej użyć młodych ziemniaków. Jeśli masz ziemniaki z grubą skórką to lepiej je obierz.
Umyj i wyszoruj ziemniaki, następnie pokrój na pół lub jeśli są większe – na cztery części. Włóż je do rękawa albo worka do pieczenia.
Jogurt wrzuć do miseczki, a potem dodaj sól, pieprz, czosnek granulowany i paprykę słodką. Wymieszaj i dodaj od razu do woreczka z ziemniakami. Całość potrząsaj do momentu, aż wszystkie ziemniaki idealnie się obtoczą.
Nakłuj woreczek patyczkiem do szaszłyków, następnie umieść go w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ziemniaki przez 45 minut.
Po tym czasie rozetnij worek na pół i piecz jeszcze przez 15 minut. Dzięki temu będą chrupiące. Po upieczeniu wyłóż na talerz i posyp ziemniaki obficie koperkiem.