Ciasto z budyniem i bezą jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do tego efektownie wygląda i obłędnie smakuje. To idealny pomysł na deser, gdy za chwilę mają odwiedzić Cię goście. W takim cieście zakochają się zarówno dorośli, jak i dzieci.
Składniki:
4 jajka
100 g cukru
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
800 ml mleka
280 g + 5 łyżek cukru
800 g agrestu
250 ml soku jabłkowego
6 białek
łyżeczka soku z cytryny
Najpierw ubij białka, pod koniec dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, dodaj suche składniki i wszystko delikatnie wymieszaj. Zapiekaj prze około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Później zajmij się przygotowaniem masy – do 200 ml mleka wsyp 2 opakowania proszku budyniowego oraz 80 g cukru. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj do niego rozmieszany wcześniej budyń. Gotuj, aż zgęstnieje. Do proszku budyniowego, który pozostał, dodaj 5 łyżek soku jabłkowego i wymieszaj. Następnie do rondelka wsyp 5 łyżek cukru i wlej 2 łyżki wody. Gdy cukier zacznie się karmelizować, wlej pozostały sok.
Całość podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Dodaj rozpuszczony proszek budyniowy i gotuj około minuty. Następnie dodaj agrest i podgrzewaj 5 minut.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie bezy – białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj pozostały cukier i sok z cytryny. Na upieczone ciasto wyłóż budyń i agrest, wszystko przykryj pianą. Wstaw na 2-3 minuty do nagrzanego do 240 st. piekarnika. Smacznego!