Kasza jaglana ma posmak goryczki? Jest na to rada! Przepis na kotlety

kasza jaglana
fot. Pixabay

Kasza jaglana powstaje z prosa i podobnie jak pozostałe rodzaje kasz, jest bardzo zdrowa i pożądana w diecie człowieka. Zawiera dobrze przyswajane białko, witaminy z grupy B i błonnik, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

REKLAMA

Kasza jaglana na sypko – jak ugotować?

Na każdą szklankę kaszy należy przeznaczyć 2,5 szklanki wody. Trzeba ją gotować na małym gazie tak długo, aż zupełnie wchłonie wodę, a później odstawić pod przykrywką na około 60 minut.

Kasza jaglana ma posmak goryczki? Jest na to rada!

Niewłaściwie przygotowana kasza jaglana może mieć nieco gorzkawy posmak, co może zniweczyć całe danie. Aby temu zapobiec, należy przed ugotowaniem obficie przepłukać kaszę chłodną, a po chwili gorącą wodą. Istnieje też druga metoda. Należy ją wsypać do wrzątku, odcedzić i ponownie wrzucić do gorącej, czystej wody. Sprawdź poniższy przepis na pyszne kotlety z kaszy jaglanej.

Składniki:
1 jajko
100 g żółtego sera
2 szklanki kaszy jaglanej
20 dag pieczarek
czerwona cebula
łyżeczka soli
bułka tarta
pieprz
olej
natka pietruszki

REKLAMA

Sposób przygotowania:
W rondelku ugotuj kaszę ze szczyptą soli, a następnie odstaw ją do wystudzenia. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – umyj pieczarki, zetrzyj je na tarce, a potem duś pod przykrywką. Pokrój cebulę i lekko ją zeszklij. Żółty ser zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Umyj, osusz pietruszkę, a na końcu drobno ją pokrój.

Gdy kasza ostygnie, dodaj do niej jajko, wcześniej przyrządzone produkty i przyprawy, a na końcu wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Po chwili uformuj z niej nieduże kotlety, które potem panieruj w bułce i wykładaj na rozgrzany tłuszcz.

Podziel się: