Kluski śląskie, przeciwnie do nazwy, wcale nie są przysmakiem tylko i wyłącznie na Śląsku. Potrawa ta stanowi idealną propozycję obiadową w całej Polsce, a poniższy przepis pozwala ją przygotować w najlepszej możliwej wersji.
Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
1 średnie jajko
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Potem je ubijamy i dodatkowo solimy. Przekładamy je do miski i uklepujemy łyżką ich powierzchnię. Przy użyciu noża dzielimy masę na cztery równe części i usuwamy szpatułką jedną z nich, odkładając na bok. Do dziury wsypujemy mąkę ziemniaczaną, jajko i wyjętą masę.
Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy. Ciasto powinno być elastyczne. Potem formujemy kluseczki i małym palcem wykonujemy dziurkę. Wrzucamy je do osolonej, wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Serwujemy, gdy kluski są jeszcze gorące.