Makaron stanowi bardzo często składnik diety wielu osób, nie tylko tych, które uwielbiają włoską kuchnię. Sekret podawania tego produktu tkwi w sposobie jego przyrządzania.
Trudno nie oprzeć się wrażeniu, że gotowanie makaronu nie jest trudną czynnością. Wystarczy wrzucić go do wody i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Okazuje się jednak, że tkwi w tym pewny sekret.
Źle ugotowany makaron może kompletnie zmienić smak potrawy. Przez to sos nie jest w stanie odpowiednio się do niego przykleić i nierzadko dochodzi do jego rozpadu. Nikt raczej nie chciałby takiego efektu.
Dużym błędem przy gotowaniu makaronu jest przykrywanie garnka wypełnionego tym produktem. W takiej sytuacji temperatura w jego wnętrzu gwałtownie rośnie, a po zdjęciu pokrywki momentalnie spada. Kluski gotują się wówczas nierównomiernie.
Z tego powodu tak istotne jest, aby podczas makaronu nie przykrywać garnka. Tylko dzięki temu uzyskamy odpowiedni stopień miękkości. Makaron al dente uzyskamy właśnie tylko i wyłącznie podczas gotowania bez przykrycia.