Zupa pomidorowa jest jednym z ulubionych dań Polaków. Prawie każdy kucharz ma na nią swój własny patent. Jednak wielu miłośników kulinariów przekonuje, że znakomitym pomysłem jest odstawienie tradycyjnego koncentratu pomidorowego i zastąpienie go całkiem innym produktem.
Jedną z najbardziej popularnych metod na przyrządzenie klasycznej zupy pomidorowej jest zwyczajne dodanie do bulionu częściowo odwodnionego przecieru z pomidorów, czyli koncentratu pomidorowego. Są jednak osoby, które uważają, że można go zastąpić innymi produktami, co sprawi, że potrawa nabierze dużo lepszego smaku i aromatu.
Sposób na wyborną zupę pomidorową
Kulinarni eksperci mówią, że zamiast koncentratu lepiej wykorzystać pomidory z puszki bądź pulpę pomidorową. Gdy mamy sezon na pomidory to oczywiście najlepiej do zupy użyć tych świeżych. Ponadto pulpę pomidorową warto poddusić wcześniej z rozdrobnionym porem, cebulką, przeciśniętym czosnkiem, a potem przetrzeć całość przez sito i przełożyć do bulionu. Dzięki temu specjał nabierze niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do tradycyjnej pomidorówki warto dodać też odrobinę cukru (wystarczą 3 łyżeczki), który przełamie lekką kwaskowatość pomidorów i polepszy smak potrawy.
Klasyczną zupę pomidorową serwujemy z makaronem lub ryżem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją również z zaskakującym dodatkiem w postaci kaszy jaglanej.