Ciasto Milka to wypiek, który przypadnie do gustu każdemu. Jest niezwykle smaczne i zarazem delikatne, dlatego sprawdzi się na każdą okazję. Przygotujesz je w niecałą godzinę. Poznaj przepis i przekonaj się, jak bardzo jest pyszne.
To ciasto z pewnością spodoba się gościom na wielu różnych uroczystościach, ale nie tylko. Składa się z pysznego spodu bezowego i kremu. To połączenie smaków jest rewelacyjne w smaku, a w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Oto przepis!
Ciasto Milka na bezowym spodzie. Przepis
Składniki:
Spód:
» 10 białek jaj (podzielić na pół)
» 10 łyżek cukru
» 160 g prażonych mielonych orzechów laskowych
» 40 g mąki
Krem:
» 10 żółtek jaj
» 70 g cukru
» 2 budynie waniliowe
» 800 ml mleka
» 100 g białej czekolady Milka
» 200 g margaryny lub masła
Wierzch ciasta:
» 500 ml śmietanki do ubijania
» 70 g prażonych mielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodaj cukier i ubij na puszysty kogel-mogel, następnie wsyp budynie waniliowe i wlej 200 ml mleka. Całość zmiksuj do połączenia się składników.
Do garnka wlej pozostałą ilość mleka (600 ml) i zagotuj. Gdy się zagotuje zdejmij z ognia i od razu dodaj przygotowane wcześniej składniki. Wymieszaj energicznie i postaw ponownie na ogień, zagotuj. Cały czas miksuj na najniższych obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj od razu czekoladę białą, całość wymieszaj. Gdy czekolada się rozpuści odstaw krem do ostygnięcia.
Przygotuj spód: 5 białek ubij na sztywną pianę i dodaj 5 łyżek cukru. Wsyp zmielone orzechy laskowe, następnie dodaj 20 g mąki. Całość wymieszaj łyżką, a potem wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia (24 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Zrób to samo z drugiej połowy składników.
Gdy krem wystygnie dodaj masło lub margarynę i zmiksuj. Śmietankę kremówkę ubij w osobnym naczyniu. Na upieczony i lekko przestygnięty biszkopt wyłóż połowę kremu, posyp zmielonymi orzechami. Na krem wyłóż warstwę bitej śmietany, połóż drugi spód, wyłóż drugą połowę kremu, bitą śmietanę i na koniec posyp zmielonymi orzechami.
Włóż do lodówki i gotowe! Smacznego!