ciasto milka
YouTube Screen | Natašine Slastice

Ciasto Milka to wypiek, który przypadnie do gustu każdemu. Jest niezwykle smaczne i zarazem delikatne, dlatego sprawdzi się na każdą okazję. Przygotujesz je w niecałą godzinę. Poznaj przepis i przekonaj się, jak bardzo jest pyszne.

 

To ciasto z pewnością spodoba się gościom na wielu różnych uroczystościach, ale nie tylko. Składa się z pysznego spodu bezowego i kremu. To połączenie smaków jest rewelacyjne w smaku, a w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Oto przepis!

Ciasto Milka na bezowym spodzie. Przepis

ciasto milka
YouTube Screen | Natašine Slastice

Składniki:

Spód:

» 10 białek jaj (podzielić na pół)
» 10 łyżek cukru
» 160 g prażonych mielonych orzechów laskowych
» 40 g mąki

Krem:

» 10 żółtek jaj
» 70 g cukru
» 2 budynie waniliowe
» 800 ml mleka
» 100 g białej czekolady Milka
» 200 g margaryny lub masła

Wierzch ciasta:

» 500 ml śmietanki do ubijania
» 70 g prażonych mielonych orzechów laskowych

   

Przygotowanie: 

Oddziel białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodaj cukier i ubij na puszysty kogel-mogel, następnie wsyp budynie waniliowe i wlej 200 ml mleka. Całość zmiksuj do połączenia się składników.

Do garnka wlej pozostałą ilość mleka (600 ml) i zagotuj. Gdy się zagotuje zdejmij z ognia i od razu dodaj przygotowane wcześniej składniki. Wymieszaj energicznie i postaw ponownie na ogień, zagotuj. Cały czas miksuj na  najniższych obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj od razu czekoladę białą, całość wymieszaj. Gdy czekolada się rozpuści odstaw krem do ostygnięcia.

Przygotuj spód: 5 białek ubij na sztywną pianę i dodaj 5 łyżek cukru. Wsyp zmielone orzechy laskowe, następnie dodaj 20 g mąki.  Całość wymieszaj łyżką, a potem wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia (24 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Zrób to samo z drugiej połowy składników.

   

Gdy krem wystygnie dodaj masło lub margarynę i zmiksuj. Śmietankę kremówkę ubij w osobnym naczyniu. Na upieczony i lekko przestygnięty biszkopt wyłóż połowę kremu, posyp zmielonymi orzechami. Na krem wyłóż warstwę bitej śmietany, połóż drugi spód, wyłóż drugą połowę kremu,  bitą śmietanę i na koniec posyp zmielonymi orzechami.

Włóż do lodówki i gotowe! Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę