Babeczki są jednymi z ciekawszych form przyrządzenia pysznego i przyjemnego deseru. Choć przepis na ten wypiek jest znany wielu osobom, poniższa propozycja pozwoli uzyskać puszyste i smakowite ciasto.
Składniki:
250 g mąki (około dwóch szklanek)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
Sposób przygotowania:
Suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Potem dodajemy całe jajko, olej i mleko. Staranie mieszamy, aby uzyskać dość gęste, ale wciąż płynne ciasto.
Wypełniamy ciastem papilotki na babeczki, zostawiając 1 cm do krawędzi. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. Chcąc sprawdzić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję, warto wbić w babeczki wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu zostanie na nim surowe ciasto, to oznacza, że musimy jeszcze je piec.