Ser ricotta jest znakomitą bazą do wielu pysznych deserów. Jesienią idealnie sprawdza się jako składnik ciasta ze śliwkami, które w tej porze roku cieszą się zdecydowanie największą popularnością.
Składniki:
500 g śliwek węgierek,
250 g ricotty,
250 g mąki pszennej,
200 g cukru,
3 jajka,
50 ml oliwy z oliwek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
starta skórka pomarańczowa,
2-3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a jajka ubijamy z cukrem. Ricottę przekładamy do miski, po czym dodajemy ubite jajka. Całość roztrzepujemy łyżką, dodajemy oliwę z oliwek i startą skórkę pomarańczową. Ponownie mieszamy i przelewamy do mąki z proszkiem do pieczenia. Znowu dokładnie mieszamy, aż utworzy się jednolite ciasto, które przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Wszystkie połówki układamy następnie na wierzchu ciasta. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.