Masz spory zapas żółtego sera w lodówce i chcesz, aby nie rozwinęła się na nim toksyczna pleśń? Okazuje się, że istnieje pewien patent na to, aby ser żółty przetrwał jak najdłuższy okres. Sprawdź, na czym polega trik.
Może się wydawać, że przechowywanie produktów spożywczych to jedna z najprostszych czynności w gospodarstwie domowym. Jednak niektóre pokarmy musimy traktować w szczególny sposób. Nie inaczej jest w przypadku sera żółtego. Sprawdź praktyczny sposób na jego przechowywanie – poniższy trik stosowali nawet nasi przodkowie. Będziesz zdziwiony, jaki jest prosty.
Jak najlepiej przechowywać żółty ser, aby szybko nie spleśniał?
Ser żółty zachowa świeżość na dłużej, tym samym nie spleśnieje tak szybko, jeśli włożymy go do szczelnie zamykanego pojemnika, a w środku umieścimy kostkę cukru. Odpowiada ona za pochłanianie wilgoci, a w konsekwencji hamuje powstawanie pleśni. Taki patent na przechowywanie żółtego sera spowoduje, że będziemy mogli cieszyć się nim dłużej. Gdy ser będzie owinięty jedynie folią aluminiową, wtedy zarodniki pleśni rozwiną się na nim znacznie szybciej.
Sprawdzone sposoby na wykorzystanie sera żółtego w kuchni
Ser żółty można wykorzystać w kulinariach na różne sposoby. Jest doskonałym uzupełnieniem do sałatek, rolad, kanapek, zapiekanek, a nawet sosów.