Zapiekanka gyros jest świetną propozycją na jesienny obiad. Aby przygotować ten posiłek w formie fast fooda, najlepiej skorzystać z dobrej jakości składników. Poniższy przepis pozwala ugotować go w łatwy sposób.
Składniki:
Ryż biały – 3 torebki
Filet z kurczaka – 1 podwójny
Czerwona papryka -1 sztuka
Kurkuma – 5 łyżek
Kukurydza z puszki – 5 łyżek
Ogórki konserwowe – 4 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Majonez – 2 łyżki
Jogurt naturalny – 1 łyżka
Keczup – 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Przyprawa kebab-gyros – pół opakowania
Ser żółty – 200 g
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy do miękkości, po czym przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Fileta z kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, wycinamy nasiona i również kroimy w drobną kostkę. Następnie odsączamy kukurydzę, obieramy i siekamy czosnek i cebulę, a ser ścieramy na tarce.
Olej rozgrzewamy na patelnie i podsmażamy kurczaka posypanego solą, pieprzem i przyprawą kebab-gyros. Kiedy stanie się jasny, dodajemy cebulę, czosnek i paprykę. Po usmażeniu ściągamy patelnię z ognia i dodajemy kukurydzę i ogórki konserwowe. Wszystko mieszamy i przekładamy do ryżu w naczyniu żaroodpornym.
Jajko łączymy z majonezem, jogurtem i keczupem, solimy i pieprzymy i mieszamy. Sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy żółtym serem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.