REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDomowa zapiekanka gyros. Tak prostego przepisu jeszcze nie było

Domowa zapiekanka gyros. Tak prostego przepisu jeszcze nie było

Fot. Pixabay.com

Zapiekanka gyros jest świetną propozycją na jesienny obiad. Aby przygotować ten posiłek w formie fast fooda, najlepiej skorzystać z dobrej jakości składników. Poniższy przepis pozwala ugotować go w łatwy sposób.

REKLAMA

Składniki:

Ryż biały – 3 torebki
Filet z kurczaka – 1 podwójny
Czerwona papryka -1 sztuka
Kurkuma – 5 łyżek
Kukurydza z puszki – 5 łyżek
Ogórki konserwowe – 4 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Majonez – 2 łyżki
Jogurt naturalny – 1 łyżka
Keczup – 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Przyprawa kebab-gyros – pół opakowania
Ser żółty – 200 g
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Ryż gotujemy do miękkości, po czym przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Fileta z kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, wycinamy nasiona i również kroimy w drobną kostkę. Następnie odsączamy kukurydzę, obieramy i siekamy czosnek i cebulę, a ser ścieramy na tarce.

Olej rozgrzewamy na patelnie i podsmażamy kurczaka posypanego solą, pieprzem i przyprawą kebab-gyros. Kiedy stanie się jasny, dodajemy cebulę, czosnek i paprykę. Po usmażeniu ściągamy patelnię z ognia i dodajemy kukurydzę i ogórki konserwowe. Wszystko mieszamy i przekładamy do ryżu w naczyniu żaroodpornym.

Jajko łączymy z majonezem, jogurtem i keczupem, solimy i pieprzymy i mieszamy. Sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy żółtym serem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA