Pasta rybna to o wiele smaczniejszy dodatek do pieczywa niż tradycyjny plaster żółtego sera czy szynka. Ma unikalny, pełny smak, który można dowolnie modyfikować. Dziś polecamy wam przepis na wyborną pastę z tuńczyka. Jest wprost stworzona na kanapki.
Smarowidła do pieczywa są przeważnie łatwe w przygotowaniu. Wystarczy połączyć kilka produktów, dodać przyprawy do smaku i gotowe. Pasty można przyrządzić np. z twarogu, pieczonych warzyw czy jajek.
Znakomitą podstawą pasty jest także ryba, zarówno wędzona, jak i ta z puszki. Jej mięso można rozdrobnić bez problemu, a potem połączyć np. z majonezem, który nada paście głębokiego smaku i kremowej konsystencji.
Pasta z tuńczyka na kanapki – przepis
Składniki:
1 jajko ugotowane na twardo
1 puszka fileta z tuńczyka w oleju
sok z cytryny
1-2 łyżki majonezu
koperek, szczypiorek albo natka pietruszki
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Rybę odsączamy z zalewy i pozostawiamy ok. 1-2 łyżki oleju. Rozdrabniamy ją widelcem. Jajko obieramy ze skorupki, siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ryby wraz z majonezem, dobrze mieszamy. Pastę doprawiamy do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny i łączymy z drobno pokrojoną zieleniną. Gotową pastę z tuńczyka umieszczamy w zamykanym pojemniku (łatwo chłonie obce zapachy, sama także jest aromatyczna) i przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 2 dni.