Różnego rodzaju żółte sery zajmują wysoką pozycję na liście ulubionych przysmaków wielu Polaków. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób najlepiej jest je przechowywać, aby zapobiec powstawaniu pleśni.
Żółty ser jest jednym z tych rodzajów produktów, których nie warto kupować na zapas. Standardowo kawałek powinien spędzić w lodówce maksymalnie 2-3 tygodnie. Po tym czasie nie będzie już tak samo smakował, jak na początku.
Niektórzy decydują się jednak na kupowanie większych ilości sera, następnie kroją go na kawałki i pakują w papier. Rozwiązanie to również nie jest optymalne, bowiem produkt szybko straci smak i konsystencję.
Jeżeli kupujemy żółty ser w oryginalnym opakowaniu, nie musimy zwracać uwagi na ten okres. Najważniejsza jest informacja o dacie przydatności do spożycia, jaką producent zamieścił na opakowaniu.
Jeśli jednak decydujemy się na zakup sera luzem, należy go zapakować i przechowywać w próżniowym pojemniku. Dobrym pomysłem jest również włożenie do środka kostki cukru, która wchłonie nadmiar wilgoci z otoczenia, co pozwoli zapobiec powstawaniu pleśni.