REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak uniknąć pleśni na serach? Sekret przechowywania jest jeden

Jak uniknąć pleśni na serach? Sekret przechowywania jest jeden

Pixabay.com

Różnego rodzaju żółte sery zajmują wysoką pozycję na liście ulubionych przysmaków wielu Polaków. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób najlepiej jest je przechowywać, aby zapobiec powstawaniu pleśni.

REKLAMA

Żółty ser jest jednym z tych rodzajów produktów, których nie warto kupować na zapas. Standardowo kawałek powinien spędzić w lodówce maksymalnie 2-3 tygodnie. Po tym czasie nie będzie już tak samo smakował, jak na początku.

Niektórzy decydują się jednak na kupowanie większych ilości sera, następnie kroją go na kawałki i pakują w papier. Rozwiązanie to również nie jest optymalne, bowiem produkt szybko straci smak i konsystencję.

Jeżeli kupujemy żółty ser w oryginalnym opakowaniu, nie musimy zwracać uwagi na ten okres. Najważniejsza jest informacja o dacie przydatności do spożycia, jaką producent zamieścił na opakowaniu.

REKLAMA

Jeśli jednak decydujemy się na zakup sera luzem, należy go zapakować i przechowywać w próżniowym pojemniku. Dobrym pomysłem jest również włożenie do środka kostki cukru, która wchłonie nadmiar wilgoci z otoczenia, co pozwoli zapobiec powstawaniu pleśni.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA