Skorupki jajek najczęściej wyrzucamy do kosza i nie przywiązujemy do nich zbyt dużej wagi. Okazuje się, że mogą one zostać przetworzone w ciekawy sposób i mogą zapewnić organizmowi pozytywny wpływ.
Jajka pod wieloma postaciami królują w polskich kuchniach. Zdecydowanie najczęściej jednak skupiamy się na ich wnętrzu, zapominając o skorupkach, które zazwyczaj po prostu wyrzucamy do śmieci.
Okazuje się, że w skorupkach jajek znajduje się sporo takich składników odżywczych, jak sole wapnia. Warto przy tym wiedzieć, że to między innymi od nich zależy kondycja naszych kości i zębów.
Poza tymi atutami skorupki jajek wpływają również na przeciwdziałanie zaparciom, nadpobudliwości, bezsenności, katarowi czy astmie. Wychodzi więc na to, że bez problemu można je spożywać.
Przed podjęciem się przygotowania skorupek jajek warto oczywiście wiedzieć o tym, że należy je dokładnie umyć. Następnie można je np. upiec w 100 stopniach Celsjusza przez 10 minut.