Na wigilijny stół oprócz ryby, pierogów i barszczu możecie śmiało podać świąteczną kapustę z grochem. Dziś zdradzamy wam prosty, klasyczny przepis. Osoby, które jeszcze nie jadły tej potrawy, powinny jej spróbować. Chociaż ten miks jest zaskakujący, to naprawdę znakomicie smakuje.
Kluczowymi składnikami tego specjału jest suchy groch i kiszona kapusta. Nie ma co ukrywać, że to danie składa się z tanich, prostych i niewyszukanych produktów. Takie w zasadzie też triumfują na stole podczas wieczerzy. Kapusta z grochem fantastycznie łączy się z podsmażoną cebulką, która nadaje potrawie delikatnej słodkości, jest więc składnikiem obowiązkowym.
Kapustę z grochem warto zmieszać ze sobą niedługo przed kolacją, ponieważ rozgotowane ziarna nie prezentują się najlepiej. Gdy tak się jednak zdarzy, nic się nie stanie – danie i tak będzie pyszne. Możecie więc przyrządzić kapustę z grochem dzień przed wigilią, a przed podaniem tylko ją odgrzejcie.
Klasyczny przepis na wigilijną kapustę z grochem
Składniki:
50 dag suchego grochu w połówkach
1 kg kiszonej kapusty
kminek
2-3 listki laurowe
2 duże cebule
olej do smażenia
pieprz, cukier
4-5 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Płuczemy groch i zalewany go chłodną wodą, odstawiamy na ok. 5-6 godzin. Później ziarna przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Przekładany do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy łyżką pianę, gotujemy na niewielkim gazie pod uchyloną przykrywką, aż do miękkości, jednak ziarna nie powinny się rozpadać (wystarczy ok. 40 minut).
Kapustę delikatnie odciskamy, siekamy. Zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i trochę kminku. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. pół godziny. Cebulę siekamy w kostkę, przesmażamy na oleju, przykręcany gaz i smażymy, aż się delikatnie zrumieni. Do garnka z kapustą wrzucamy groch oraz cebulkę. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 20 minut na niewielkim gazie. Doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem.