Każdego roku po tradycyjną świąteczną rybę, jaką jest karp, sięga mnóstwo osób. Dlatego szczególnie dla nich przygotowaliśmy krótki przewodnik, dotyczący tego, jak skutecznie i szybko oczyścić karpia z ości.
Jak pozbawić karpia ości?
To pytanie zadaje sobie wiele osób tuż przed świętami. Zaopatrzcie się w dobrze naostrzony nóż. Karpia połóżcie na suchej desce pokrytej ścierką i powoli nacinajcie ją na wysokości obwodu skrzelowego na głębokość kręgosłupa. Nóż przesuwajcie powoli, zmierzając ku ogonowi – zachowujcie cały czas jednakową głębokość cięcia. Kręgosłup i ości ryby są dosyć twarde, dlatego wasze ruchy muszą być dokładne i zdecydowane.
Karpia przełóżcie na drugą stronę i powtórzcie cały proces. Tym samym otrzymacie dwa filety, będziecie mogli też sprawnie oddzielić od nich kręgosłup. Usunięcie dużych, widocznych ości, które znajdują się w kawałkach, także nie powinno przysporzyć wam problemu.
Kawałki karpia ułóżcie na desce skórą do dołu. Szerokim nożem natnijcie rybę w pionowe linie (na głębokość ok. 1 milimetra), nie naruszajcie przy tym skóry ryby. Starajcie się robić to uważnie, aby się nie skaleczyć. Gotowe filety bez ości skropcie sokiem z cytryny i starannie go wetrzyjcie. Karpia przełóżcie do naczynia i w takiej postaci wstawcie na noc do lodówki. Sok z cytrusa zmiękczy najmniejsze ości, które trudno jest wyjąć mechanicznie.