Bitki schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego w panierce. Delikatne mięso duszone w aksamitnym sosie chrzanowym to niesłychanie prosta potrawa, której przyrządzenie nie zajmie ci dłużej niż 20 minut. Poznaj przepis na bitki w pysznym sosie chrzanowym.
Bitki schabowe to nic innego jak lekko rozbite i obsmażone porcje schabu, które potem dusi się w wywarze jarzynowym oraz sosie chrzanowym. Sos ma bardzo wyrazisty smak i jest niezwykle aromatyczny, natomiast pokrojona natka pietruszki dodatkowo uwypukla jego smak.
Chrzan jest częstym dodatkiem do sosów czy wędlin. Niekiedy podaje się go w towarzystwie konfitury żurawinowej, dzięki której mięso ma wyrazistszy, nieco ostry i słodki smak. Sos chrzanowy w porównaniu z tartym chrzanem ma też bardziej delikatny i kremowy smak. Poza tym jest świetnym dodatkiem do schabu, o czym możesz przekonać się, testując poniższy przepis.
Bitki schabowe w sosie chrzanowym – przepis
Składniki na 4 porcje:
litr bulionu warzywnego
4 kawałki schabu wieprzowego
natka pietruszki
200 g słodkiej śmietany 30%
3 łyżki chrzanu
pieprz, sól
4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek kroimy na pół, oprószamy pieprzem, solą i obtaczamy w mące. Przekładamy na patelnię, na której rozgrzał się olej i obsmażamy z każdej strony. Lekko podsmażone bitki przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykrywką na małym gazie, aż zmiękną.
Do przygotowania sosu chrzanowego potrzebujemy chrzanu, dodajemy do niego słodką śmietankę, sól i pieprz. Dobrze mieszamy i delikatnie przelewamy do garnka z mięsem, ponownie mieszamy i gotujemy do chwili, aż sos nieco zgęstnieje. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę pszenną z odrobiną chłodnej wody i powoli dodajemy do sosu, aby stał się aksamitny i gęsty. Pod koniec gotowania dorzucamy do potrawy pokrojoną natkę pietruszki. Smacznego.