Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast, zamiast zwykłego brownie zróbcie dla odmiany smakowite ciasto prince polo. Poza czekoladą można wyrzuć w nim także wiórki kokosowe i orzechy. W deserze znajduje się biszkopt kakaowy, który przełożony jest blatem z kruchych wafelków. Z kolei blat posmarowany jest delikatną, czekoladową masą budyniową. Zwieńczeniem deseru jest polewa z czekolady, która doskonale łączy się z całym ciastem. Sprawdź przepis na prince polo.
Ciasto Prince Polo – przepis
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×35 cm):
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki tortowej
szklanka cukru
7 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na blat z wafelków:
2 łyżki wiórek kokosowych
3 duże wafelki czekoladowe Prince Polo
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
6 białek
Składniki na masę budyniową z wafelkami:
kostka masła
3 szklanki mleka
2 duże wafelki czekoladowe Prince Polo
2 budynie śmietankowe z cukrem
tabliczka gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Przyrządzamy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy wraz z cukrem, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy biszkoptowej i lekko mieszamy łyżką. Masę wlewamy na blachę z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu), pieczemy 35 minut. Później studzimy biszkopt godzinę w piecu, wyjmujemy, przekrawamy, aby otrzymać 2 blaty.
Robimy masę z wafelków: białka ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywno, dorzucamy posiekane orzechy, pokruszone wafelki oraz wiórki kokosowe, mieszamy. Całość przekładamy na blachę i umieszczamy w nagrzanym do 170°C piekarniku, pieczemy pół godziny, studzimy.
Aby zrobić masę budyniową, najpierw w szklance mleka mieszamy budynie, a pozostałą porcję mleka zagotowujemy z cukrem, wsypujemy budynie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonej masy budyniowej wrzucamy masło, pokrojoną czekoladę i pokruszone wafelki. Wszystko mieszamy. Na upieczonym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej, przykrywamy blatem z wafelków, wykładamy budyń i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym. Gotowe ciasto prince polo oblewamy polewą czekoladową i wkładamy do chłodziarki na minimum godzinę.