Ciasto Prince Polo zachwyca smakiem. Poznaj przepis na słodki przysmak

Ciasto Prince Polo
fot. Pixabay

Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast, zamiast zwykłego brownie zróbcie dla odmiany smakowite ciasto prince polo. Poza czekoladą można wyrzuć w nim także wiórki kokosowe i orzechy. W deserze znajduje się biszkopt kakaowy, który przełożony jest blatem z kruchych wafelków. Z kolei blat posmarowany jest delikatną, czekoladową masą budyniową. Zwieńczeniem deseru jest polewa z czekolady, która doskonale łączy się z całym ciastem. Sprawdź przepis na prince polo.

REKLAMA

Ciasto Prince Polo – przepis

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×35 cm):
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki tortowej
szklanka cukru
7 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na blat z wafelków:
2 łyżki wiórek kokosowych
3 duże wafelki czekoladowe Prince Polo
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
6 białek

Składniki na masę budyniową z wafelkami:
kostka masła
3 szklanki mleka
2 duże wafelki czekoladowe Prince Polo
2 budynie śmietankowe z cukrem
tabliczka gorzkiej czekolady

REKLAMA

Dodatkowo:
polewa czekoladowa

Wykonanie:
Przyrządzamy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy wraz z cukrem, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy biszkoptowej i lekko mieszamy łyżką. Masę wlewamy na blachę z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu), pieczemy 35 minut. Później studzimy biszkopt godzinę w piecu, wyjmujemy, przekrawamy, aby otrzymać 2 blaty.

REKLAMA

Robimy masę z wafelków: białka ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywno, dorzucamy posiekane orzechy, pokruszone wafelki oraz wiórki kokosowe, mieszamy. Całość przekładamy na blachę i umieszczamy w nagrzanym do 170°C piekarniku, pieczemy pół godziny, studzimy.

Aby zrobić masę budyniową, najpierw w szklance mleka mieszamy budynie, a pozostałą porcję mleka zagotowujemy z cukrem, wsypujemy budynie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonej masy budyniowej wrzucamy masło, pokrojoną czekoladę i pokruszone wafelki. Wszystko mieszamy. Na upieczonym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej, przykrywamy blatem z wafelków, wykładamy budyń i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym. Gotowe ciasto prince polo oblewamy polewą czekoladową i wkładamy do chłodziarki na minimum godzinę.

Podziel się: