Jeśli chcecie zrobić naprawdę rewelacyjny sernik, połączcie go z ciastem czekoladowym. Izaura to wyśmienity deser, który łączy w sobie delikatność białego sera ze smakiem kakao. Upieczcie go, a wasi bliscy pokochają go od pierwszego kęsa.
Deser ten ma niezmiernie interesującą historię. Wymyślono go w latach 80. dla uczczenia bohaterki grającej w popularnej w tamtym okresie południowoamerykańskiej telenoweli. Niektórzy mówią, że sernik Izaura jest jeszcze lepszy od sernika z rosą, a nawet tradycyjnego sernika wiedeńskiego. Zresztą wypróbujcie ten przepis i sami oceńcie.
Pyszny sernik Izaura – przepis krok po kroku
Składniki:
na ciasto:
1,5 szklanki cukru
250 g margaryny
5 łyżek wody
1,5 szklanki mąki
4 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
opakowanie cukru wanilinowego
na masę serową:
4 jajka
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
500 – 700 g białego twarogu
125 g kostki masła
1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
Wodę, cukier, cukier wanilinowy, margarynę i kakao włóż do niedużego garnka i gotuj przez 5 minut. Mieszaj składniki do połączenia, po czym odstaw je, aby wystygły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Do zimnej masy dodaj 4 żółtka i zacznij wszystko mieszać. Z masy odlej pół szklanki – tą porcją pokryjesz wierzch sernika. Do pozostałej części dosyp mąkę i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj. Przełóż sztywną pianą z białek i lekko zamieszaj. Tak przyrządzone ciasto przelej do formy.
Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca albo zmiel w maszynce. Połącz go z masą. Wszystko przełóż na ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Po wystygnięciu polej odłożoną uprzednio masą i opcjonalnie oprósz wiórkami kokosowymi.