Gotujesz żurek na Wielkanoc i chcesz, aby zasmakował całej twojej rodzinie? Sprawdź, co do niego dodać, aby był dużo lepszy.
Klasyczny żurek na zakwasie to jedno z podstawowych dań na wielkanocnym stole. Potrawa ta zachwyca oryginalnym, lekko kwaśnym smakiem i nie jest trudna w przygotowaniu. Warto jednak pamiętać o właściwej proporcji produktów, a także dodaniu do bulionu kilku przypraw. Dziś radzimy, co zrobić, aby przyrządzona przez ciebie wielkanocna zupa była jeszcze smaczniejsza, a wszyscy twoi domownicy oraz goście poprosili o dokładkę.
Jak przyrządzić wyborny żurek?
Jeśli chcesz, aby żurek stał się kulinarnym hitem, dodaj do niego trochę startego chrzanu. Możesz przygotować go własnoręcznie w swojej kuchni z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny lub octu. Dzięki niemu potrawa nabierze wyrazistszego smaku. Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością chrzanu – wystarczą 2 łyżeczki, inaczej zupa będzie zbyt ostra.
Z czym podawać żurek?
Danie można serwować na różne sposoby. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem ziemniaków lub jajka. Możesz udekorować je również pokrojonym koperkiem bądź natką pietruszki. Aby żurek wyglądał jeszcze lepiej na odświętnym stole, możesz podawać go także w bochenku chleba. Na naszej stronie znajdziesz doskonały przepis Ani Starmach na żurek. Od tak podanej zupy trudno będzie oderwać wzrok.