REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj ten składnik do żurku. Niebywałe, jak odmieni się jego smak!

Dodaj ten składnik do żurku. Niebywałe, jak odmieni się jego smak!

Dodaj ten składnik do żurku
fot. screen Youtube / Mashed

Gotujesz żurek na Wielkanoc i chcesz, aby zasmakował całej twojej rodzinie? Sprawdź, co do niego dodać, aby był dużo lepszy.

REKLAMA

Klasyczny żurek na zakwasie to jedno z podstawowych dań na wielkanocnym stole. Potrawa ta zachwyca oryginalnym, lekko kwaśnym smakiem i nie jest trudna w przygotowaniu. Warto jednak pamiętać o właściwej proporcji produktów, a także dodaniu do bulionu kilku przypraw. Dziś radzimy, co zrobić, aby przyrządzona przez ciebie wielkanocna zupa była jeszcze smaczniejsza, a wszyscy twoi domownicy oraz goście poprosili o dokładkę.

Jak przyrządzić wyborny żurek?

Jeśli chcesz, aby żurek stał się kulinarnym hitem, dodaj do niego trochę startego chrzanu. Możesz przygotować go własnoręcznie w swojej kuchni z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny lub octu. Dzięki niemu potrawa nabierze wyrazistszego smaku. Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością chrzanu – wystarczą 2 łyżeczki, inaczej zupa będzie zbyt ostra.

Z czym podawać żurek?

Danie można serwować na różne sposoby. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem ziemniaków lub jajka. Możesz udekorować je również pokrojonym koperkiem bądź natką pietruszki. Aby żurek wyglądał jeszcze lepiej na odświętnym stole, możesz podawać go także w bochenku chleba. Na naszej stronie znajdziesz doskonały przepis Ani Starmach na żurek. Od tak podanej zupy trudno będzie oderwać wzrok.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA