Rabarbarowe ciasto to błyskawiczny wypiek o rewelacyjnym smaku. Dodaj do masy ten jeden składnik, a ciasto będzie niezwykle puszyste i mięciutkie po upieczeniu. Poznaj przepis.
Ciasto z rabarbarem ma słodko-kwaśny smak, a pewien składnik go bardzo urozmaica i sprawia, że po upieczeniu jest puszyste, lekkie i wilgotne. Idealne do świeżo zaparzonej kawy. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj, bo naprawdę warto.
Rabarbarowe ciasto – ten składnik sprawia, że smakuje obłędnie
Dodaj do masy kwaśną śmietanę, a dzięki niej ciasto wyjdzie obłędne w smaku. Będzie wilgotne, lekkie jak piórko i aromatyczne. Zapach unoszący się w mieszkaniu podczas pieczenia będzie nieziemski. Warto wypróbować tej receptury.
Składniki:
» pół szklanki masła
» 1 szklanka cukru
» 2 jajka
» 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
» 1 szklanka kwaśnej śmietany
» 2 szklanki mąki
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka sody
» szczypta soli
» 2 szklanki rabarbaru
Przygotowanie:
Masło dodaj do miski i wsyp cukier, następnie zmiksuj na puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po jednym jajku, a potem dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wsypuj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i wymieszaj dokładnie.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wlej połowę porcji masy. Poukładaj pokrojony rabarbar, a potem wlej drugą porcję ciasta. Wyrównaj, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz przez godzinę do suchego patyczka, a po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!