Lato obfituje w krajowe warzywa i owoce. Warto zatem korzystać z nich, aby przyrządzać smakowite potrawy. Jednym z warzyw, który nie tylko dobrze smakuje, ale ma także wiele właściwości prozdrowotnych jest kalafior.
Na portalu Kwestia Smaku pojawił się przepis na zupę z kalafiora z dodatkiem ziemniaków i sera feta. Robi się ją niezwykle szybko i świetnie nada się na letni obiad.
Składniki niezbędne do przyrządzenia zupy to:
Kalafior – 1 mały lub pół dużego
Ziemniaki – 0,5 kg
Bulion jarzynowy lub drobiowy – 1 litr
Papryka czerwona – 0,5 sztuki
Śmietanka 18% – 200 g
Masło – 1 łyżka
Czosnek – 2 ząbki
Koperek
Szczypiorek
Ser feta
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Kurkuma w proszku – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie potrawy zaczynamy od podsmażenia na maśle i oliwie pokrojonych w kostkę ziemniaków. Warzywa podsmażamy przez około trzy minuty. Po tym zassie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy dalej około minutę.
Następnie dodajemy gorący bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Wtedy zmniejszamy ogień pod garnkiem, dodajemy różyczki kalafiora i paprykę (pokrojoną w kostkę). Następnie doprawiamy całość kurkumą i pieprzem.
Garnek przykrywamy i gotujemy przez około kwadrans, do uzyskania miękkości warzyw. Wtedy do garnka dodajemy śmietankę, koperek i szczypiorek. Całość podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Rozlewamy zupę do talerzy i posypujemy pokruszonym serem feta.
Smacznego!