Daria Ładocha zdradziła swój przepis na młodą kapustę w zaskakującej wersji. Młode warzywo podane z orientalnymi składnikami, orzechami, jajkiem sadzonym i ryżem to wspaniały pomysł na pyszny i sycący obiad dla wszystkich domowników.
Młodą kapustę można zrobić już w 20-30 minut, jest to więc szybki i prosty posiłek. Do warzywa z dodatkami podaj lekko pikantny sos na bazie papryczki chili, świeżej kolendry i sosu sojowego. Do potrawy w stylu azjatyckim świetnie sprawdzi się ryż basmati. Pamiętaj, aby ugotować go na sypko, a więc przed obróbką opłucz starannie ziarna pod zimną, bieżącą wodą.
Młoda kapusta po azjatycku – przepis Darii Ładochy
Składniki na 4 porcje:
4 jajka
główka młodej kapusty
4 łyżki orzechów ziemnych
duża marchewka
masło klarowane do smażenia
2 torebki białego ryżu basmati
liście mięty
Składniki na marynatę:
szczypta imbiru mielonego
4 łyżki oleju roślinnego
szczypta czosnku granulowanego
szczypta papryki mielonej słodkiej
szczypta papryki ostrej mielonej
pieprz, sól
Składniki na sos:
świeża kolendra
kilka łyżek jasnego sosu sojowego
papryczka chili
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę łączymy w małej misce. Kapustę szatkujemy, przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i dobrze mieszamy. Przekładamy warzywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez 20 minut w temp. 200°C. Ryż płuczemy w wodzie i wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy według wytycznych na opakowaniu.
Robimy jajka sadzone – wbijamy je na patelnię z masłem, doprawiamy pieprzem, solą. Zabieramy się za sos: z papryczki chili wydobywamy pestki, a resztę siekamy, przekładamy do małego naczynia, dodajemy sos sojowy i drobno pokrojoną kolendrę, mieszamy. Siekamy miętę i orzechy, a marchewkę kroimy w słupki. Kapustę przekładamy na talerze, posypujemy marchewką, orzechami oraz miętą. Obok na talerzu kładziemy także kulkę ugotowanego ryżu i umieszczamy na nim sadzone jajko, całość podajemy z sosem. Smacznego.