Sernik należy do tych ciast, które przechowane w niewłaściwych warunkach mogą się momentalnie zepsuć. Na szczęście można zapobiec temu przykremu incydentowi. Sprawdź, co zrobić, aby cieszyć się smakiem sernika przez długi czas.
Sernik to popularny deser, który większość osób wprost ubóstwia. Jego bazą jest biały ser, a jak wiadomo – w cieple – produkty mleczne mogą szybko się zepsuć. W takiej sytuacji warto wyciągnąć sernik z formy i wstawić go do lodówki.
Sernik najlepiej przechowywać w lodówce
Sernik można trzymać poza lodówką, o ile pozwala na to temperatura otoczenia – ta nie powinna być zbyt wysoka. Lepiej jednak schować go do chłodu po upływie 48 godzin. Po wstawieniu go do chłodziarki będziemy mieli jeszcze dwa dodatkowe dni na zjedzenie ciasta.
Serowy smakołyk w chłodnych warunkach dobrze się przechowuje, a poza tym pozostaje świeży na dłużej. Jeżeli schowamy go do szczelnego plastikowego pudełeczka, nie wchłonie zapachu innych potraw. Możemy je też umieścić go na talerzyku i owinąć folią spożywczą. Odpowiednio zabezpieczony deser, zanim trafi do lodówki, powinien być wystudzony. Pod wpływem chłodu ciepłe ciasto popęka i będzie się kruszyć.
Sernik można też zamrozić
Innym sposobem na przedłużenie świeżości sernika jest schowanie go do zamrażarki. Właściwie zapakowany może spędzić w niej do 3 miesięcy. Wieczorem wyciągamy go z zamrażalnika i kładziemy w lodówce, a kolejnego dnia sernik będzie nadawał się do spożycia.
Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik znajdziecie na naszej stronie.