Tradycyjny sernik królewski
YouTube screen | Mniamniuśne

Tradycyjny sernik królewski jest obłędny w smaku i bardzo aromatyczny. Poznaj wyjątkowy i niezawodny przepis, który zrobisz w kilka minut.

Zdecydowanie jest to najlepszy przepis na sernik królewski – prosty i zawsze wychodzi pyszny. To jedno z tych najczęstszych ciast jakie pieczemy na święta i nie tylko. Jest łatwe do wykonania, a smak zaskoczy niejedną osobę.

Tradycyjny sernik królewski – najlepszy przepis

Składniki:

Ciasto kruche:

2,5 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżki kakao
1,5 kostki masła
niecałe pół szklanki cukru
2 żółtka jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu (zmielonego)
5 jajek
około połowy szklanki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
pół kostki masła
skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto połącz w misce i zagnieć, następnie tak przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą zawiń w folię spożywczą, a potem włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie jedną część zetrzyj na tarce do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm lub prostokątnej blaszki 17×27 cm.

Masa serowa: Do dużej szklanej miski wbij pięć jajek, następnie wsyp pół szklanki cukru i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez 3-5 minut. Dodaj pół kostki roztopionego i przestudzonego masła, a potem wsyp proszek budyniowy.

Dodaj startą skórkę z cytryny, a następnie twaróg. Miksuj całość na najniższych obrotach. Gotową masę serową wylej na blaszkę z kruchym ciastem, a potem zetrzyj na tarce drugą część ciemnego ciasta na wierzch masy serowej. Sernik królewski piecz w 170 stopniach Celsjusza przez co najmniej godzinę.

I gotowe, smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę