Zupa buraczkowa to klasyczna, polska potrawa, którą bardzo łatwo przygotować, a jej smak i aromat zachwyci niejedno podniebienie. Podajcie ją z ziemniakami lub chlebem. Oto najprostszy przepis na zupę buraczkową.
Kuchnia polska może pochwalić się wieloma rozmaitymi zupami. Są smaczne, rozgrzewające i zaspokajają głód na długo.
Z buraczków przygotujecie wiele ciekawych potraw. Polecamy wyjątkowe carpaccio, pastę oraz zupę. Jej barwa i smak skuszą niejednego fanatyka tradycyjnych smaków. A jeśli dodacie do niej odrobinę miodu, będzie idealna. Jak zrobić zupę buraczkową? Prezentujemy najprostszą recepturę na to staropolskie danie.
Przepis na zupę buraczkową
Składniki:
2 litry wody
niewielki kawałek wołowiny z kością
porcja rosołowa z kurczaka
pietruszka
3 małe ziemniaki
kawałek selera
duża marchew
4 duże buraki
łyżka soli
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
śmietana 12%
koperek lub natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Mięso gotujemy na wolnym ogniu przez około kwadrans. Płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę warzywa. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz oraz jarzyny. Zupę gotujemy przez 1,5 godziny. Wyjmujemy z niej mięso drobiowe, aby nie rozpadło się w bulionie. Danie możemy zabielić śmietaną. Odlewamy chochlą niewielką ilość wywaru do szklanki i szybko mieszamy ze śmietaną. Taką mieszankę przekładamy do zupy, doprawiamy ją pieprzem i solą do smaku. Możemy dodać do niej małą łyżeczkę miodu lub cukru.
Smacznego!