pasta z buraka

Pasta z buraka to idealny pomysł, aby urozmaicić kanapki, które jemy często na śniadanie. A wszyscy wiedzą, że śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia – to dzięki niemu mamy energię do działania. Warto więc zjeść coś o bogatej zawartości składników odżywczych – przygotuj pastę z buraka! Niezwykle smaczna i zdrowa, jak ją zrobić?

Kremowa, niezwykle oryginalna w smaku i zdrowa – pasta z buraka to zdrowy i pyszny dodatek, który może zastąpić masło. Przygotowuje się ją w podobny sposób, tak jak hummus z cieciorki czy guacamole z awokado. Pieczone buraki blenduje się z dodatkiem prażonego słonecznika, dlatego smakuje rewelacyjnie.

Pasta z buraka – przepyszna i niezwykle cenna dla zdrowia

pasta z buraka

Oprócz tego, że jest oryginalna w smaku, to w dodatku ma ogromną zawartość cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak witamina C, A, H, cała grupa witamin B, białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, cynk,  potas, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz rzadkie metale: rubid, cez.

Wpływa dosłownie na cały organizm bardzo korzystnie, w tym oddziałuje na skórę ponieważ zawiera cenny kwas foliowy. Naprawdę warto spróbować polubić buraki w postaci pysznej pasty! Zobacz i wypróbuj tego przepisu!

Przepis na pastę z buraka

pasta z buraka

Składniki:

» 2 szklanki łuskanego słonecznika

» 500 g upieczonych buraków

» 2-3 ząbki czosnku

» sok z połowy cytryny

» po pół łyżeczki: mielonej kolendry, mielonego kuminu, ostrej papryczki chili i soli

Dodatkowo: czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie:

Słonecznik podpraż na suchej patelni do momentu, aż zrobi się złocisty, a potem odstaw do ostygnięcia.

Kiedy przestygnie, wsyp go do blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach – musi powstać gęsta masa. Buraki upiecz w piekarniku – około 40 min. Sprawdzaj czy są miękkie patyczkiem. Kiedy się upieką to odstaw do przestygnięcia, a potem obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do blendera ze słonecznikiem.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do blendera, następnie dodaj sok z cytryny i przyprawy: kolendrę, chili, kumin i sól. Wszystko zmiksuj. Miksuj przez kilka minut, by uzyskać jednolitą, kremową pastę. Przełóż do szczelnego naczynia i posyp wierzch czarnuszką.

Przechowuj ją w lodówce maksymalnie kilka dni. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości