Po zakupie chleba wiele osób wkłada go do zamrażarki, aby zachował świeżość i smak na dłużej. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak w prosty i szybki sposób rozmrozić bochenek. Dziś zdradzimy wam ekstra patent – nie potrzebujecie nawet kuchenki mikrofalowej czy piekarnika. Pamiętajcie tylko o właściwym przygotowaniu pieczywa do mrożenia. Podpowiadamy, jak błyskawicznie rozmrozić chleb.
Jak zatrzymać świeżość i smak chleba na dłużej? To proste wystarczy go zamrozić. Bochenek w zamrażarce może być składowany maksymalnie przez 3 miesiące, a potem trzeba go wyrzucić. Dowiedzcie się, jak rozmrozić pieczywo, aby było pyszne i chrupiące.
Niektórzy rozmrażają bochenek w mikrofali lub piekarniku. W przypadku tej pierwszej opcji produkt zazwyczaj staje się gumowaty i traci smak. Z kolei rozmrażanie w piekarniku wcale nie jest lepsze – nie dość, że proces jest czasochłonny, to także kosztowny, biorąc pod uwagę obecne ceny prądu. Wobec tego, jak najlepiej rozmrażać produkty piekarnicze?
W sezonie grzewczym warto do rozmrażania pieczywa wykorzystać gorące kaloryfery. To stara, niezawodna metoda na smaczny i chrupiący wypiek. Zanim schowamy bochenek w zamrażalniku, powinniśmy go pokroić na cienkie kromki, wówczas pojedyncze porcje odmarzną jeszcze szybciej.
Szybki i koneserski sposób na rozmrożenie chleba
Kromki chleba umieszczamy na papierze śniadaniowym i kładziemy na gorącym kaloryferze. Pieczywo błyskawicznie zmięknie i nie utraci smaku.
Lecz poza okresem grzewczym chleb najlepiej rozmrażać w piekarniku. Cały bochenek, aby odmarznąć, potrzebuje około 30-40 minut (w temp. 180°C). Jednak znacznie szybciej odmrozimy chleb pokrojony na kromki. Wystarczy kilka minut, aby był gotowy do jedzenia.
Przygotowanie chleba do mrożenia
Warto do mrożenia przeznaczać świeże i chrupiące pieczywo. Kilkudniowe nie jest już tak smaczne, jak to świeżo upieczone. Niektórzy z nas mrożą bochenek w całości, ale nie jest to najlepszy pomysł. Dlaczego? Musimy czekać dość długo czasu, aż chleb całkowicie odmarznie, a na dodatek rozmrożonego produktu nie możemy powtórnie schować do zamrażalnika.
Chleb prędzej odmarznie, gdy bochenek pokroimy na mniejsze kromki, zanim jeszcze go zamrozimy. Kromki przekładamy do foliowego woreczka, dokładnie zawiązujemy, a potem wkładamy do urządzenia.