Dodaj to do sernika, a nie pożałujesz. Dzięki temu będzie niezwykle pulchny i aksamitny. Idealny na święta i nie tylko. Zastosuj ten trik, a wyjdzie przepyszny.
Sernik to klasyk na święta Bożego Narodzenia, bo pojawia się w każdym domu. Aby wyszedł pyszny i puszysty wystarczy dodać jeden prosty składnik. Dzięki niemu sernik wyjdzie każdemu perfekcyjnie, a bliscy będą zachwyceni.
Dodaj to do sernika. Jego smak zachwyci twoich bliskich
Do masy sernikowej dodaj po 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i esencji waniliowej. Dzięki temu sernik wyjdzie obłędnie puszysty i aksamitny. Poznaj przepis, jest prosty i wychodzi przepyszny za każdym razem
Składniki:
» 1 kg zmielonego twarogu
» 250 g miękkiego masła
» 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
» 6 jajek
» 150 ml śmietanki 36%
» 4 łyżki mąki ziemniaczanej
» 1 cytryna – skórka
» 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, esencji waniliowej
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj miękkie masło, a potem ubijaj je mikserem dodając po jednym żółtku z cukrem pudrem. Masa musi być gładka i puszysta. Dodawaj po kawałku twarogu, a potem dodaj esencję waniliową, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj do uzyskania pulchnej masy serowej. Na koniec dodaj startą skórkę z cytryny. Wymieszaj szpatułką, a następnie odłóż i ubij białka jajek na sztywno. Dodaj je do masy i ponownie wymieszaj.
Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę lub więcej w zależności od piekarnika. Ostudź sernik w piekarniku, a potem dopiero go wyjmij i krój.
Możesz posypać sernik cukrem pudrem lub udekorować polewą białą lub czekoladową, albo kajmakową. Smacznego!