Wśród najpyszniejszych deserów prym wiodą serniki. Ogromna liczba smakoszy sięga po nie regularnie. Jeśli jesteś prawdziwym fanem tych cudownych słodkości, na pewno do gustu przypadnie Ci sernik oblany polewą ze słonego karmelu. Oto niezawodny przepis.
Sernik z polewą ze słonego karmelu to specjał, który odznacza się wybitnie gładką konsystencją i wprost rozpływa się w ustach. Z kolei spód ciasta jest przyjemnie chrupiący.
Jak przygotować sernik słony karmel na chrupiącym spodzie?
Składniki:
Na spód:
3 łyżki cukru waniliowego
250 g przesianej mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko (rozmiar L)
170 g zimnego masła
szczypta soli morskiej
łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
170 g drobnego cukru
1 kg twarogu (najlepiej zmielonego 3 razy)
6 jajek o rozmiarze
łyżeczka cynamonu
300 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli morskiej
tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej
2 łyżki esencji waniliowej
Na polewę karmelową:
70 g masła
120 g cukru
łyżeczka soli morskiej
110 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Wszystkie produkty na spód połącz, a potem zacznij je ugniatać. Po chwili zrób z ciasta kulę, dobrze ją owiń i włóż do chłodziarki na godzinę.
Uformuj ze schłodzonej masy placek i umieść go w tortownicy. Na całej jego powierzchni zrób nakłucia za pomocą widelca, a następnie piecz spód w temperaturze 180°C przez ok. pół godziny lub do chwili, aż się zrumieni.
Czas na masę serową. Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodaj ją do reszty składników. Wszystko przelej na upieczony i ostudzony spód, a następnie włóż do piekarnika. Piecz ciasto w temp. 220°C przez 15 minut. Potem zmniejsz temp. do 120°C i piecz sernik przez 2 godziny. Później wstaw go do lodówki na godzinę.
Przyrządź słony karmel. Na małą patelnię przesyp cukier, rozprowadzając go po całej jej powierzchni. Następnie podgrzewaj go na niewielkim gazie, aż do rozpuszczenia (w tym momencie go nie mieszaj). Dodaj do niego masło i sól, zacznij porządnie mieszać. Do polewy wlej śmietankę i ponownie zamieszaj, odstaw z palnika. Gdy karmel ostygnie, polej nim deser. Smacznego!