Wyśmienity kremowy sernik kokosowy oblany czekoladą oczaruje każdego miłośnika deserów. Jest nieprawdopodobnie kremowy i wilgotny. Umili każdą rodzinną uroczystość i będzie też pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Obok tego ciasta nie da się przejść obojętnie. Zjawiskowo wygląda na stole, a smakuje jeszcze lepiej. Takiego sernika nie kupisz w żadnej cukierni. Ponadto zrobisz go z łatwością. Z tą recepturą poradzi sobie nawet kulinarny laik. Musisz przetestować ten przepis przed świętami!
Przepis na wyśmienity sernik kokosowy z czekoladą
Składniki na spód:
90 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
220 g zmielonych kakaowych herbatników
Masa serowa:
90 g wiórków kokosowych
1 kg gotowego sera na sernik
180 ml likieru kokosowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
190 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
4 duże jajka
40 g mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
60-70 ml śmietanki kremówki 30%. lub 36%
100 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Zmielone ciasteczka łączymy z płynnym masłem i mieszamy. Przekładamy mieszankę do tortownicy (średnica 23 cm lub 24 cm) wyłożonej pergaminem. Spód wyrównujemy i dociskamy.
Piekarnik nastawiamy na 170°C (grzanie góra-dół). Ser przekładamy do naczynia, dodajemy budyń, wiórki kokosowe, cukier, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i mąkę ziemniaczaną. Potem składniki mieszamy, aż się połączą.
W trzech partiach dolewamy likier, a po każdym dodaniu mieszamy robotem. Teraz do masy serowej dodajemy po jednym jajku, a po każdym dodaniu także ucieramy mikserem.
Masę wykładamy na herbatnikowy spód w formie, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego pieca na około 65-70 minut (sernik nie rośnie zbyt mocno, jest niezwykle wilgotny, więc w trakcie obróbki termicznej może spod niego wypłynąć nieco wody).
Gdy sernik się upiecze, uchylamy drzwiczki piekarnika, ale nie wyjmujemy ciasta. Robimy to dopiero po upływie ok. 30-60 minut. Potem odstawiamy deser do całkowitego wystudzenia i wkładamy do chłodziarki na kilka godzin.
Polewa czekoladowa
Czekoladę łamiemy i przekładamy do naczynia. Śmietankę zagotowujemy. Jeszcze gorącą wlewamy do czekolady, mieszamy do rozpuszczenia, potem odstawiamy do wystygnięcia na około kwadrans. Schłodzony sernik wyjmujemy z formy. Za pomocą noża oddzielamy ciasto od brzegów blaszki i deser umieszczamy na paterze. Na jego wierzchu rozprowadzamy polewę czekoladową, starannie ją wyrównując. Ciasto posypujemy dodatkowo wiórkami kokosowymi i odstawiamy jeszcze na moment, aby polewa zastygła. Smacznego.
Zobacz także: Jogurtowy sernik na zimno – przepis Ewy Wachowicz. Pychota!