Pierogi ruskie są popularne na całym świecie. Zachwycają się nimi również Amerykanie. Jednak do farszu dodają inny składnik, który w tamtejszej kuchni cieszy dużą popularnością. Takiej odsłony jeszcze nie było.
Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać pierogów ruskich. Ten specjał skradł podniebienia milionów Polaków, a przepisy na perfekcyjne ciasto i idealne nadzienie są przesyłane z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że na punkcie pierogów ruskich oszaleli też mieszkańcy Ameryki. Przyjęli jednak pewną modyfikację, która zaintryguje wielu Polaków.
Pierogi w nowej odsłonie
Amerykanie rezygnują z twarogu i do farszu na pierogi ruskie dodają cheddar. To rodzaj sera wytwarzanego z mleka krowiego. Ma wyrazisty, delikatnie ostry, a niekiedy nawet pikantny smak. Dojrzewa od kilku miesięcy nawet do kilku lat – właśnie to przesądza o głębokości smaku i zapachu wyrobu. Mieszkańcy Ameryki zwykle wrzucają go do sałatek, pizzy czy zapiekanek.
Farsz do pierogów
Jeżeli chciałbyś zamienić twaróg na coś mniej oczywistego i spróbować pierogów w nowej odsłonie, to sięgnij właśnie po cheddar. Możesz go też zastąpić goudą, mazdamerem, bryndzą lub ementalerem. Nadzienie zawierające dodatek serów stanie się bardziej kremowe i dużo lepsze w smaku.
Ziemniaki przerób na gładkie purée i dorzuć starty ser. Na 1 szklankę pyrek przeznacz 2 razy więcej sera. Ewentualnie możesz także dodać zeszkloną na patelni cebulkę albo pokrojony szczypiorek. Nadzienie dopraw pieprzem i solą, a następnie umieść je w przyrządzonym cieście – tutaj znajdziesz przepis Karola Okrasy. Pierogi ugotuj, a potem podsmaż – wtedy będą niesamowicie chrupiące. Smacznego.
Zobacz także: Jaki jest najlepszy twaróg na pierogi leniwe? Zwycięża 1 rodzaj