Anielskie łzy
YouTube screen | Gunay’s tasty choice

Anielskie łzy to sernik niezwykle lekki, puszysty i z dodatkiem grubej warstwy bezy. To połączenie jest tak obłędne w smaku, że dosłownie można oszaleć na punkcie tego wypieku. 

Ten przepis świetnie sprawdzi się na każdą okazję, a zwłaszcza na najbliższego Sylwestra. Z pewnością zaskoczy smakiem gości, a w dodatku pięknie zaprezentuje się na talerzu. Krople z cukru na powierzchni upieczonej bezy inspirują nazwę sernika. Jest pulchny, lekki jak piórko, a chrupka i słodka beza nadaje niesamowitego charakteru. Ten sernik smakuje lepiej niż każda inna jego wersja. Sprawdź przepis.

Anielskie łzy – sernik, który przebija smakiem każdą wersję. Przepis

Anielskie łzy
YouTube screen | Gunay’s tasty choice

Składniki:

Kruche ciasto:

» 250 g mąki pszennej
» 80 g cukru
» 10 g proszku do pieczenia
» 130 g zimnego masła
» 1 żółtko
» 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

» 500 g twarogu
» 120 g cukru
» 3 żółtka
» 100 g kwaśnej śmietany
» 10 g cukru waniliowego
» 35 g mąki

Beza:

» 4 białka jaj
» 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Dodaj pokrojone zimne masło, cukier, żółtko i kwaśną śmietanę. Całość energicznie zagnieć, a potem włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie zatrzyj ciasto na tarce do tortownicy 24cm. wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 20 minut.

Do miski dodaj twaróg, a następnie w osobnej misce ubij na puszystą masę żółtka z cukrem. Dodaj je do twarogu i zmiksuj przez chwilę, potem dodaj cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Zmiksuj tylko do połączenia się składników. Wlej na podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę.

Pod koniec pieczenia ubij bezę. Białka ubijaj mikserem przez 10 minut na najwyższych obrotach, a potem stopniowo wsypuj cukier. Wyłóż sernik z piekarnika i ustaw temperaturę 150 stopni z termoobiegiem, następnie wyłóż na wierzch ciasta bezę i piecz przez 30 minut. Pozwól ostygnąć sernikowi w piekarniku. I gotowe, smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę