Pasztet to rewelacyjny dodatek do pieczywa. Kanapki z jego dodatkiem mogą być zarówno sycącą przekąską, kolacją, jak i pysznym śniadaniem. Sprawdźcie recepturę Ewy Wachowicz na wyśmienity pasztet warzywny i zapomnijcie o nudnej kanapce z wędliną czy serem.
Wiecie już jak przygotować pasztet rybny. Dziś zachęcamy was do zrobienia delikatnego warzywnego smarowidła do kanapek. Pasztet na bazie cukinii, marchewki i wielu aromatycznych przypraw zachwyci was niebywałym smakiem. Skorzystajcie z przepisu Ewy Wachowicz i zróbcie go nawet dziś.
Pasztet warzywny Ewy Wachowicz – przepis
Składniki:
4 jaja
2 średnie cukinie o masie ok. 700 g
4 ząbki czosnku
2 nieduże marchewki
2 małe cebule
pęczek natki pietruszki
pół łyżeczki chili
pół łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 szklanka bułki tartej
100 g twardego sera żółtego
pół łyżeczki przyprawy curry
garść pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Wykonanie:
Cukinie umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, posól i odstaw, aby uwolniła sok. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy warzywo się zeszkli, dorzuć przeciśnięty czosnek, zamieszaj i smaż jeszcze przez moment. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce wprost do naczynia. Wrzuć do niej cukinię odciśniętą z płynu i warzywa z patelni. Następnie wbij jaja i całą masę dopraw curry, ziołami prowansalskimi, chili, pieprzem, solą i papryką. Dodaj bułkę tartą, starty ser, drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wlej olej, wsyp nasiona dyni i zacznij wyrabiać masę. Przełóż ją do keksówki wcześniej nasmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą, wyrównaj powierzchnię zwilżoną dłonią i lekko ją dociśnij. Posyp wierzch pestkami dyni. Piecz przez 60 min, a potem ostudź. Pasztet warzywny znakomicie smakuje ze świeżym pieczywem.