Bez cukru i bez pieczenia. Najlepsze ciasto jakie zjesz, przepis wymiata

deser bez pieczenia
fot. screen Youtube / Fantastische Rezepte

Ciasto, które za chwilę poznasz, nie zawiera białego cukru, tylko same wartościowe składniki. To bogactwo chrupiących orzechów, soczystych owoców i pełnego białka twarogu. Powstaje błyskawicznie, bez pieczenia i w nietypowej formie. Rozczuli podniebienia rodziny i gości. W dodatku deser ten mogą bez wyrzutów sumienia jeść osoby, które się odchudzają lub ograniczają cukier czy białą mąkę w diecie. Słodki kąsek zrobisz nawet bez zdolności kulinarnych.

REKLAMA

Bez cukru i bez pieczenia. Najlepsze ciasto domowej roboty

Istnieje minimum kilka powodów, dla których warto przygotować to ciasto. Najważniejsze już znasz. Bazą deseru jest biały ser, jogurt naturalny i rozmaite bakalie. Oprócz cukru nie ma w nim także mąki. Tężeje dzięki żelatynie. Po schłodzeniu w lodówce da się sprawnie pokroić na kawałki. Co ciekawe, do jego przygotowania nie używasz specjalnej blaszki do wypieków. Rarytas powstaje w… kartonie po soku!

Przepis na szybkie, bezcukrowe ciasto z twarogiem i bakaliami

Składniki:
350 g białego sera
20 g żelatyny
100 ml wody
50 g orzechów nerkowca
50 g migdałów
150 g orzechów włoskich
150 g jogurtu naturalnego
100 g suszonych moreli
40 g suszonej żurawiny
130 g suszonych śliwek

Przygotowanie:
Na początku suszone owoce przerzucamy do trzech oddzielnych naczyń i zalewamy wodą do namoczenia. Rozpuszczamy w wodzie żelatynę. Do naczynia przekładamy posiekane orzechy (wszystkie 3 rodzaje), namoczoną żurawinę, śliwki i morele.

REKLAMA

W osobnym naczyniu umieszczamy biały ser i jogurt, miksujemy oba produkty na zwartą masę. Dodajemy żelatynę i wszystko mieszamy. Łączymy z owocami i orzechami, ponownie mieszamy.

Jako formy do ciasta używamy pustego opakowania po soku czy napoju. Z kartonu odcinamy wierzch i starannie go płuczemy, a potem przelewamy do środka przyrządzoną mieszankę. Ubijamy i wkładamy do chłodziarki na 2 godziny. Później rozcinamy pudełko, a deser kroimy na porcje i serwujemy.

Podziel się: