Nie wiesz co zrobić z resztkami sałatki jarzynowej? Katarzyna Bosacka robi z niej wyjątkową tartę. Oprócz sałatki będzie ci potrzebny żółty ser, czerstwy chleb i jajka. Tarta to absolutny hit i sposób na to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało.
Na święta przygotowujemy mnóstwo dań i to w dużych ilościach, więc często nam zostają. Niektóre specjały np. pierogi możemy schować do zamrażarki, ale w przypadku sałatek patent ten się nie sprawdzi. W rezultacie lądują one w koszu. Bosacka zdradziła mistrzowski sposób na zużycie resztek sałatki jarzynowej. Oto przepis na smaczną tartę.
Przepis Katarzyny Bosackiej na tartę z sałatki jarzynowej
Składniki:
sałatka jarzynowa
kilka kromek czerstwego chleba
duże jajko
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
garść startego sera żółtego
Sposób wykonania:
Pieczywo kruszymy na nieduże kawałki, dodajemy jajko i wyrabiamy przez moment – masa powinna mieć konsystencję taką jak na kotlety mielone. Wysmarowaną masłem formę na tartę posypujemy bułką tartą i umieszczamy masę z chleba, następnie rozprowadzamy ją równo po dnie i bokach. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy spód, aż się zezłoci. Wykładamy na niego sałatkę i przykrywamy ją startym serem. Znów pieczemy w piekarniku przez ok. 6- 7 minut. Smacznego.