Ciasto budyniowe to pyszne połączenie kruchych herbatników i masy budyniowej. Deser nie wymaga pieczenia, więc zrobicie go wyjątkowo szybko. Podajcie go rodzinie po obiedzie, a gwarantujemy, że zniknie z talerzy momentalnie. Z rzetelnym przepisem Jakuba Kuronia przygotujecie ciasto bez problemu, a rezultaty zachwycą nawet największych niejadków.
Ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia składa się nie tylko z ciasteczek i aksamitnego kremu budyniowego, ale także z pysznych wiórków czekoladowych. Specjał jest chrupiący i zarazem bardzo kremowy. Spróbujcie koniecznie.
Ciasto budyniowe bez pieczenia – przepis Jakuba Kuronia
Składniki:
300 ml mleka
około 300 g ulubionych herbatników
1 opakowanie budyniu waniliowego
pół litra schłodzonej śmietany 36%
70 g cukru
60 g czekolady
1 kostka masła 200 g
2 łyżki żelatyny
250 g mascarpone
50 ml wrzątku
60 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Ugotuj budyń według instrukcji podanej na opakowaniu w obniżonej (do 300 ml) ilości mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Masę odstaw na bok do wystudzenia. Formę na ciasto wyłóż pergaminem i wypełnij ją pierwszą warstwą herbatników. Masło doprowadź do temperatury pokojowej, następnie ucieraj je mikserem na puszysty krem, etapami dodając ostudzony budyń. Masę rozprowadź na ciasteczkowym spodzie i wyrównaj jej wierzch. Ułóż na niej kolejną warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuść w zagotowanej wodzie, ostudź. Zimną kremówkę miksuj, a gdy trochę zgęstnieje, 1 łyżkę połącz z serkiem mascarpone. Potem – cały czas ucierając – dodawaj rozrzedzony serek do naczynia z kremówką. Pod koniec dodaj resztę cukru, rozprowadź go i dodawaj ostudzoną żelatynę. Masę śmietanową wyłóż na ciastka. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią wierzch deseru. Gotowe ciasto budyniowe włóż do lodówki na parę godzin.
Na naszej stronie znajdziesz też inne receptury na ciasta bez pieczenia. Polecamy ciasto Mars, Tiramisu i sernik na zimno.