Chińska kuchnia zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji. Najpopularniejszym daniem niewątpliwie jest sushi, jednak poniższy przepis na zupę z kukurydzą jest kolejnym świetnym pomysłem.
Składniki:
mała puszka kukurydzy
mąka ziemniaczana – 3 łyżeczki
białko jajka
1 mała cebula
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
1 łyżka oleju sezamowego
jasny sos sojowy – ok. 3 łyżki
2 obrane obrany ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
łyżeczka cukru trzcinowego
2,5 litra wody
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, sos sojowy, czosnek, imbur, całą cebulę, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotujemy przez 25 minut, po czym odstawiamy na kwadrans. Wyjmujemy mięso i kroimy na małe kawałki. Kukurydzę opłukujemy pod bieżącą wodą, po czym dodajemy do bulionu wraz z mięsem.
Dodajemy kilka łyżeczek mąki i zagotowujemy. Białka roztrzepujemy z łyżką oleju sezamowego i powoli wlewamy do zupy, cały czas mieszając. Na konie dodajemy szczypiorek.