Chrupiące i aromatyczne grzanki do zupy. Trzy wersje, które musisz wypróbować

grzanki
fot. Pexels

Ugotowałeś zupę i zamierzasz podać ją z czymś nietuzinkowym? Chrupiące grzanki sprawdzą się rewelacyjnie! Dziś mamy dla was trzy przepisy na grzanki do zupy w różnych wersjach. Będą idealnym dodatkiem zarówno do zup krem, jak i sałatek.

REKLAMA

Do zrobienia domowych grzanek nie potrzebujecie wielu składników. Oprócz pieczywa, masła i kilku przypraw, przyda wam się jedynie patelnia lub piekarnik. Grzanki można przyrządzić na różne sposoby, a dziś sięgniemy po 3 tradycyjne warianty: pikantne, ziołowo – czosnkowe i serowe. Tylko od was zależy, które grzanki wrzucicie do swojej potrawy.

Przepis na pikantne grzanki z chili

Składniki:
oliwa
kilka kromek czerstwego chleba
szczypta chili
papryka wędzona
czosnek granulowany

Wykonanie:
Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i mieszamy. Dodajemy pół łyżeczki chili, płaską łyżeczkę wędzonej papryki oraz czosnku. Starannie mieszamy, aby każdy kawałek pieczywa pokrył się przyprawami. Grzanki podsmażamy na suchej patelni do momentu, aż będą chrupiące. Pasują do delikatnych zup np. jarzynowej lub kalafiorowej.

REKLAMA

Przepis na grzanki ziołowo – czosnkowe

Składniki:
masło
kilka kromek czerstwego pieczywa
sól
2-3 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
oregano lub suszona bazylia

Wykonanie:
Przyrządzamy masło czosnkowe. Do naczynia wkładamy masło, dodajemy sól, natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek i suszone zioła – wszystkie składniki mieszamy widelcem. Kromki pieczywa smarujemy cienką warstwą masła (najlepiej z dwóch stron) i kroimy na małe części, następnie pieczemy je w piecu nagrzanym do 170°C, aż się zezłocą i nabiorą chrupkości. Gotowe grzanki sprawdzą się w delikatnych zupach krem np. z białych warzyw lub cukinii.

REKLAMA

Przepis na grzanki serowe

Składniki:
2 ząbki czosnku
kilka kromek pieczywa (można użyć bagietki lub bułek)
starty ser typu Grana Padano (może być też inny twardy, dojrzewający ser)
masło
szczypta suszonych ziół (opcjonalnie)

Wykonanie:
Masło przekładamy do naczynia, łączymy z ziołami i przeciśniętym czosnkiem, mieszamy. Wszystkie kawałki pieczywa smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C. Gdy pieczywo trochę się zezłoci, kładziemy na wierzchu każdego kawałka wiórki sera. Podpiekamy grzanki, aż ser się roztopi. Są one znakomitym dodatkiem do zupy gulaszowej czy cebulowej.

Udostępnij: