Chrupiące i cieniutkie naleśniki. Ten przepis musi poznać każdy!

Chrupiące i cieniutkie naleśniki

Chrupiące i cieniutkie naleśniki to pyszny deser, który najczęściej podaje się z dżemem, czekoladą, bitą śmietaną lub świeżymi owocami. Jest pewien przepis, który powinien poznać każdy, bo z niego wychodzą najpyszniejsze i chrupiące naleśniki. Sprawdź i wypróbuj!

   

Chyba każdy z nas jadł naleśniki z klasycznych receptur. Zazwyczaj dodaje się do nich składnik, który sprawia, że są chrupkie i delikatne – chodzi tutaj o wodę gazowaną. Ale jest pewien inny i o wiele lepszy przepis, o którym mało kto wie, a z niego naleśniki są niepowtarzalne w smaku!  Sprawdź i koniecznie wypróbuj tej receptury, a będziesz zaskoczony!

Chrupiące i cieniutkie naleśniki – nietypowy przepis

Chrupiące i cieniutkie naleśniki

Ten przepis charakteryzuje się nietypowym sposobem przygotowania i dodatkiem wrzącej wody. Naleśniki dzięki temu są obłędne w smaku, chrupiące i bardzo cieniutkie!

Składniki:

» 2 szklanki mąki
» 2 szklanki mleka
» 1 łyżka cukru
» 4 łyżki oleju
» 4 jajka
» 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
» pół szklanki wrzącej wody
» pół szklanki wody gazowanej
» kilka kropel olejku waniliowego
» szczypta soli

   

Przygotowanie:

Sekretem tego przepisu są dokładnie ubite jajka. Wbij je do miseczki, a potem dodaj cukier, szczyptę soli oraz aromat waniliowe i ubijaj mikserem na puszystą, jasną masę.

Gdy masa będzie już dobrze ubita, dodaj mleko oraz olej, następnie miksuj przez kilka minut. Potem dodaj skrobię ziemniaczaną i dolej wrzącą wodę oraz gazowaną. Całość miksuj do momentu, aż nie będzie grudek.

Dużą patelnię nasmaruj lekko olejem, następnie wlewaj porcję ciasta i smaż naleśniki, aż będą złociste i chrupkie.

   

Po usmażeniu wszystkich naleśników podawaj je z ulubionymi dodatkami. W upalne dni smakują najlepiej z truskawkami, czekoladą i bitą śmietaną! Smacznego!