Paluchy wiedźmy to pomysłowe ciasteczka, które sprawdzą się świetnie na Halloween. Ich wygląd może nieco przerażać, ale gwarantujemy, że smakują obłędnie. Są kruche i maślane. Mają dodatek chrupiących migdałów, a powidła śliwkowe doskonale przełamują ich słodycz. Podajcie je rodzinie lub znajomym na Halloween albo zwyczajnie zaskoczcie ich fikuśną i pyszną przekąską.
Na pojedyncze ciastko możecie położyć cały migdał albo podzielić te orzechy na połówki. Wszystko zależy od waszych upodobań. Prezentujemy prosty przepis. Z podanych składników powstanie około 46 ciasteczek
Jak przygotować ciastka „Palce wiedźmy”?
Składniki:
200 g masła
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 46 migdałów bez skórki
1 jajko
2 łyżeczki powideł śliwkowych lub innej konfitury
1 łyżeczka esencji waniliowej, lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dorzucamy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, wanilię i jajko. Wszystkie składniki jeszcze raz siekamy nożem, a potem zlepiamy dłońmi i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Z porcji masy formujemy kształt palca i za pomocą noża robimy kreski w obszarach zgięć palców.
Migdał zanurzamy w powidłach, po czym umieszczamy na brzegu ciasteczka, aby powstał nam paznokieć. Wszystkie smakołyki przenosimy na blaszkę wyłożoną pergaminem, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy deser przez 12 minut.