Ciasto „Bałwan w tropikach” to hit na święta. Znika od razu z talerza

ciasto Bałwan w tropikach
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Bałwan w tropikach to stylowe ciasto, które warto przygotować na święta Bożego Narodzenia. Składa się z lekkiego i puszystego biszkoptu, który przełożony jest słodkim kremem śmietankowym. Wypiek zawiera też dżem o kwaskowatym smaku i soczyste owoce, a jedna warstwa ciasta biszkoptowego została wzbogacona o mak. Zwieńczeniem deseru jest lśniąca polewa czekoladowa. Koniecznie wypróbuj przepis na pyszne ciasto Bałwan w tropikach.

REKLAMA

Bałwan w tropikach to smakowity wypiek, składający się z prostych składników, które znajdziesz w każdym markecie. Warto postawić go na świątecznym stole, bo naprawdę elegancko się prezentuje i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Poza tym będzie cudnie wyglądać na talerzyku obok klasycznego sernika czy rolady makowej.

Przygotuj to ciasto, a gwarantujemy, że zniknie z blaszki ekspresowym tempie, a rodzina nie będzie mogła doczekać się, kiedy znów je zrobisz.

Przepis na wirtuozerskie ciasto Bałwan w tropikach

Składniki na blachę o wymiarach 24×24 cm:
Biszkopt jasny:
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
2 całe jajka
8 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt makowy:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki cukru
8 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

REKLAMA

Krem:
1 puszka brzoskwiń
500 ml zimnej śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
+ słoiczek dżemu porzeczkowego

Polewa:
45 g czekolady gorzkiej
ok. 7-8 łyżek śmietany 30 lub 18%

Opis przygotowania:
Na biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno, nieustannie mieszamy i wsypujemy partiami cukier – masa powinna być sztywna i szklista, a kryształki cukru muszą dobrze się rozpuścić. Przekładamy do niej połączone suche produkty i mieszamy masę – starannie, ale lekko. Przelewamy ją do blachy wyścielonej pergaminem i pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy i wyciągamy z blaszki.

REKLAMA

Przyrządzamy ciasto biszkoptowe jasne. Żółtka z cukrem miksujemy na puszysty krem, wsypujemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy masę szpatułką. Przelewamy ją do blachy z pergaminem i pieczemy w 180°C przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka). Wypiek studzimy i przekrawamy na 2 blaty.

Na krem: galaretki rozrabiamy we wrzącej wodzie, studzimy, natomiast śmietanę ubijamy na sztywno. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze części. Do śmietany przekładamy zimne i delikatnie zastygające galaretki, mieszamy składniki robotem. Wrzucamy kawałki owoców i mieszamy łyżką.

Pierwszą część ciasta biszkoptowego jasnego umieszczamy w formie i smarujemy niezbyt grubą warstwą konfitury porzeczkowej. Rozprowadzamy 1/2 masy śmietankowej i przykrywamy ją biszkoptem z dodatkiem maku. Umieszczamy pozostałą porcję kremu i kładziemy drugi blat jasnego ciasta, potem delikatnie dociskamy i wkładamy deser do chłodziarki.

REKLAMA

Na polewę: śmietankę zagotowujemy, ale nie całkiem, wrzucamy kawałki czekolady, delikatnie mieszamy. Po ok. 2 minutach starannie mieszamy polewę, by była gładka. Oblewamy nią wypiek i rozsmarowujemy. Ciasto chłodzimy przez co najmniej 2-3 godziny.

Podziel się: