Ciasto budyniowe ze śliwką przygotujesz w kilkanaście minut. Po upieczeniu jest tak pyszne, że znika z talerza w mgnieniu oka. Sprawdź prosty przepis.
Sezon na śliwki rozpoczął się w pełni, dlatego warto wykorzystać je do wypieków pysznych ciast. Poznaj przepis, który zawsze się udaje. Ciasto jest bardzo mięciutkie, pulchne i smaczne, a aromat dzięki śliwkom podkreśla cały smak.
Ciasto budyniowe ze śliwką – zrobisz je błyskawicznie. Przepis
Składniki:
» 320 g mąki pszennej
» 250 ml oleju
» 4 jajka
» 3 budynie waniliowe
» 160 g cukru
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 600 gramów śliwek
kruszonka: 100 g mąki, 50 g masła, 50 g cukru
Przygotowanie:
Ze śliwek usuń przekrój na pół i usuń pestki. Do miski wsyp budynie, a potem dodaj szczyptę soli. Jajka wbij do oddzielnego naczynia, następnie dodaj cukier i zmiksuj na gładką, puszystą, jasną masę. Dodaj olej i zmiksuj przez chwilę, a na koniec dodawaj stopniowo mąkę i miksuj na najmniejszych obrotach, by nie było grudek.
Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a potem na wierzch poukładaj śliwki. Zrób kruszonkę – wymieszaj wszystkie składniki, następnie posyp śliwki.
Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekaj, aż ostygnie i gotowe, smacznego!