Ciasto castella to tajwański biszkopt, który jest obłędnie puszysty i pięknie wyrasta w piekarniku. Smakuje rewelacyjnie, tak samo jak prezentuje się na talerzu. Ciasto można przełożyć dowolnym, ulubionym kremem, wtedy będzie jeszcze bardziej smaczniejsze! Poznaj przepis.
To ciasto jest tak delikatne i puszyste, że musisz je wypróbować, z pewnością nie pożałujesz. Smakuje podobnie jak biszkopt, ale jest bardziej wyraziste i aromatyczne. Zapach unoszący się w mieszkaniu podczas pieczenia jest obłędny! Podczas pieczenia bardzo ładnie wyrasta, a po wyjęciu z piekarnika nie opada i zachowuje swoją puszystość. Najlepiej smakuje z kremem śmietankowym, waniliowym i truskawkowym, ale również z czekoladowym. Wypróbuj tego przepisu, a zachwycisz każdego jego smakiem.
Ciasto castella – pyszne i obłędnie puszyste. Najlepszy przepis
Składniki:
» 100 g mąki
» 100 g masła
» 6 żółtek
» 6 białek jaj
» aromat waniliowy
» 100 g cukru
» 100 g mleka
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Do garnka dodaj masło, a następnie wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiej do drugiej miski i wlej ciepłe mleko z masłem, a potem energicznie wymieszaj trzepaczką lub drewnianą łyżką. Dodaj do masy żółtka i ciągle mieszaj, a potem wlej aromat waniliowy i ponownie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i miksuj do czasu, aż uzyskasz bezę.
Do pianki bezowej dodaj wcześniej przygotowaną masę i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Blaszkę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, a potem umieść ją na większej blaszce, do której dolejesz trochę wody. Dzięki temu ciasto będzie bardzo delikatne, puszyste i nie opadnie po wyjęciu z piekarnika. Piekarnik nagrzej do 150 stopni i włóż ciasto na 60 minut. Po upieczeniu możesz je przełożyć dowolnym kremem lub też zjeść bez kremu. Smacznego!