REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto castella - jest tak puszyste i smaczne, że musisz je wypróbować!

Ciasto castella – jest tak puszyste i smaczne, że musisz je wypróbować!

ciasto castella
YouTube | Emojoie

Ciasto castella to tajwański biszkopt, który jest obłędnie puszysty i pięknie wyrasta w piekarniku. Smakuje rewelacyjnie, tak samo jak prezentuje się na talerzu. Ciasto można przełożyć dowolnym, ulubionym kremem, wtedy będzie jeszcze bardziej smaczniejsze! Poznaj przepis.

REKLAMA

To ciasto jest tak delikatne i puszyste, że musisz je wypróbować, z pewnością nie pożałujesz. Smakuje podobnie jak biszkopt, ale jest bardziej wyraziste i aromatyczne. Zapach unoszący się w mieszkaniu podczas pieczenia jest obłędny! Podczas pieczenia bardzo ładnie wyrasta, a po wyjęciu z piekarnika nie opada i zachowuje swoją puszystość. Najlepiej smakuje z kremem śmietankowym, waniliowym i truskawkowym, ale również z czekoladowym. Wypróbuj tego przepisu, a zachwycisz każdego jego smakiem.

Ciasto castella – pyszne i obłędnie puszyste. Najlepszy przepis

ciasto castella
YouTube | Emojoie

Składniki:

» 100 g mąki

» 100 g masła

» 6 żółtek

» 6 białek jaj

» aromat waniliowy

» 100 g cukru

» 100 g mleka

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Do garnka dodaj masło, a następnie wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiej do drugiej miski i wlej ciepłe mleko z masłem, a potem energicznie wymieszaj trzepaczką lub drewnianą łyżką. Dodaj do masy żółtka i ciągle mieszaj, a potem wlej aromat waniliowy i ponownie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i miksuj do czasu, aż uzyskasz bezę.

Do pianki bezowej dodaj wcześniej przygotowaną masę i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Blaszkę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, a potem umieść ją na większej blaszce, do której dolejesz trochę wody. Dzięki temu ciasto będzie bardzo delikatne, puszyste i nie opadnie po wyjęciu z piekarnika. Piekarnik nagrzej do 150 stopni i włóż ciasto na 60 minut. Po upieczeniu możesz je przełożyć dowolnym kremem lub też zjeść bez kremu. Smacznego!

ciasto castella
YouTube | Emojoie
REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA