Marzy wam się coś słodkiego i pysznego po obiedzie? Czekoladowe ciasto ucierane z nutą herbaty będzie idealną propozycją. To szybki, a zarazem prosty deser, który umili chłodne, jesienne dni. Czekoladową herbaciankę koniecznie podajcie z kubkiem gorącej kawy lub herbaty.
W herbaciance czekoladowej oprócz kakao i herbaty królują także inne składniki, m.in. cukier waniliowy i chrupiące orzechy – świetnie sprawdzą się włoskie, laskowe lub fistaszki. Jeśli jednak ich nie lubicie, możecie spokojnie pominąć ten dodatek. Ciasto najlepiej przyrządzić w kwadratowej blasze lub klasycznej tortownicy.
Przepis na ciasto Czekoladowa Herbacianka
Składniki:
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1,5 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
2 szklanki mąki
4 jajka (białka i żółtka osobno)
cukier waniliowy
1 szklanka pokrojonych orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych)
1 szklanka wystudzonej, mocnej czarnej herbaty (może być smakowa np. malinowa)
1/2 szklanki bułki tartej
sól
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem na aksamitny i puszysty krem. Znowu mieszaj i dodawaj po jednym żółtku, a potem wlewaj po jednej łyżce chłodnej herbaty. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wrzuć rozdrobnione orzechy. Sypkie składniki połącz z maślaną masą. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, ostrożnie przełóż pianę do kremu maślanego.
Tortownicę nasmaruj masłem, a następnie posyp bułką tartą. Wlej do środka przygotowaną masę i włóż ciasto do piekarnika. Piecz je w 180°C przez ok. 40-50 minut – do tzw. suchego patyczka. Ciasta nie wyjmuj od razu z piekarnika, zostaw go w formie na ok. 15-20 minut, potem możesz je podawać. Deser będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli polejesz go domową polewą czekoladową lub posypiesz z wierzchu cukrem pudrem i ozdobisz ulubionymi owocami.