Placek z jagodami to skonkretyzowanie smaków lata. Jest wspaniale wyrośnięty dzięki drożdżom. Z dodatkiem sezonowych owoców i kruszonki smakuje obłędnie. Ciasto fantastycznie sprawdzi się na każdą okazję – można podać go znajomym albo zjeść na drugie śniadanie w towarzystwie kawy. Nie ma lepszego patentu na wykorzystanie leśnych skarbów. Osłodź sobie wakacyjne dni i sięgnij po tę sprawdzoną recepturę na drożdżowy wypiek z jagodami.
Jak wiadomo, sezon na czarne jagody trwa w najlepsze. Jeśli jednak na masz dostępu do świeżych owoców, użyj mrożonych. Jagody możesz zamienić na borówki amerykańskie, które są dostępne w supermarketach przez cały rok. Placek drożdżowy będzie pulchniejszy, gdy pod koniec zagniatania dodasz do niego niewielką ilość octu. Bez obaw, jego smaku i aromatu nie będzie czuć w specjale. Ocet sprawi, że wypiek zachowa puszystość, lekkość i równocześnie będzie wilgotny.
Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami
Składniki:
jajka – 2 szt.
jagody – 400 g
cukier – 150 g
drożdże – 25 g
mąka tortowa – 500 g
masło – 150 g
mleko – 250 ml
Sposób wykonania:
Jajka wyciągnij z lodówki co najmniej 60 minut przed przyrządzaniem ciasta. Jagody przebierz, a potem umyj i odsącz z nadmiaru wody. Mleko podgrzej w rondelku do ok. 35°C, aby było tylko delikatnie ciepłe.
Pora na zaczyn: rozkrusz drożdże do naczynia, dodaj do nich łyżkę cukru (10 g) i mleko. Przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut.
Na ciasto: rozpuść 100 g masła i ostudź je w temp. pokojowej – powinno być płynne. Do sporego naczynia przesiej 400 g mąki, dodaj jajka, cukier (90 g) oraz zaczyn. Wszystko mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Dodaj do masy masło i zacznij wyrabiać aksamitne, jednolite ciasto. Przykryj je, a potem odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę i pozwól mu wyrosnąć.
Aby przygotować kruszonkę, dodaj do małej miski 100 g mąki pszennej, 50 g chłodnego masła i 50 g cukru. Wszystko rozcieraj w palcach na grudki.
Formę (30×25 cm) wyłóż papierem pergaminowym. Umieść wyrośnięte ciasto na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj je tak, aby weszło do blaszki. Przenieś ciasto na dno formy i dopasuj je palcami do brzegów. Na placku rozmieść jagody, posyp go kruszonką, a potem odstaw pod przykrywką na 20 minut.
Następnie piecz ciasto z jagodami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Gdy deser zwiększy swoją objętość, a kruszonka będzie złocista, wyciągnij go z urządzenia i poczekaj, aż wystygnie. Zanim podasz wypiek, możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto Biskup – pyszny smakołyk na specjalne okazje. Będziesz piec co weekend